Βρογχικό Άσθμα

Βρογχικό Άσθμα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Πρόκειται για μια ασθένεια των πνευμόνων κατά την οποία εμφανίζονται επεισόδια δύσπνοιας και βήχα, ανά διαστήματα, ακολουθούμενα από περιόδους κανονικής αναπνοής. Αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή των βρόγχων, η οποία συνεπάγεται την απόφραξη των αεραγωγών, σε διαφορετικά επίπεδα βαθμών, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της φυσιολογικής ροής του αέρα.

 

20240314 133054 0000

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Το βρογχικό άσθμα συνήθως δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, αλλά προκαλείται από τον ίδιο τον οργανισμό, γι αυτό και καλείται ενδογενές.

– Πολύ συχνά οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση ενάντια σε κάποια ουσία ή οργανισμό, όπως η γύρη και η σκόνη. Ο βήχας και η δύσπνοια, ως επεισόδια, μπορεί να εμφανιστούν εάν ο οργανισμός έχει περάσει κάποια αναπνευστική λοίμωξη.

– Η κόπωση ή το στρες επίσης μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια. Η διάρκεια των επεισοδίων ποικίλλει, και μπορεί να είναι ολιγόλεπτα ως και πολυήμερα. Το άσθμα ουσιαστικά οφείλεται σε υπερβολική αντίδραση της ανθρώπινης ανοσίας. Οι βρόγχοι του ασθματικού αντιδρούν σε ουσίες και οργανισμούς που τους ερεθίζουν, προκαλώντας τη σύσπαση τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί επαρκώς ο λόγος που εμφανίζεται αυτή η αντίδραση. Φαίνεται πως η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο αλλά και ορισμένες παθολογίες μπορεί να την προκαλέσουν, όπως κάποιες λοιμώξεις που εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία. Επιπλέον, υπάρχουν και τα λεγόμενα εκλυτικά ερεθίσματα, όπως είναι η υπερβολική άσκηση, ο κρύος αέρας, τα ερεθιστικά αέρια και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυτές τις συσπάσεις των βρόγχων.