Title Image

Ειδικά Ιατρεία

Home  /  Υπηρεσίες  /  Ειδικά Ιατρεία

Ειδικά Ιατρεία

Ιατρείο Μαστού

Η Doctors’ General Clinic διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο και άριστα στελεχωμένο ιατρείο μαστού, στην Αθήνα, με επιστήμονες που ενημερώνονται σε ό,τι νεότερο σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις για τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με αξιόπιστες διεθνείς στατιστικές κάθε χρόνο εντοπίζονται 1,38 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού και σημειώνονται 458.000 θάνατοι. Στην Ελλάδα, 5.000 γυναίκες, το χρόνο, ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, εφόσον η νόσος εντοπιστεί έγκαιρα. Γι αυτό και προτείνεται όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών να ψηλαφούν τους μαστούς τους μία φορά το μήνα. Ο καλύτερος όμως τρόπος για να εντοπισθεί νωρίς ένα μόρφωμα είναι οι τακτικές μαστογραφίες.

Εξετάσεις/Θεραπείες

Ψηφ. Μαστογραφία
Υπερηχογράφημα μαστών
Ελαστογραφία μαστών
Βιοψία με μαμοτόμο και ιστολογική εξέταση
Βιοψία με λεπτή βελόνα ή κόπτουσα βελόνα
Γενετικό τεστ στις γυναίκες που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό
tmima xeirourgikis mastou

Ιατροί

Ειδικά Ιατρεία

Ρευματολογικό

Το ιατρείο Ρευματολογίας προσφέρει μια ολοκληρωμένη και πολυεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα των ρευματολογικών διαταραχών και των αυτοάνοσων παθήσεων. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν πόνο και φλεγμονή του δέρματος, των μυών, των τενόντων, των αρθρώσεων και των οστών

Η συνεργασία με άλλα τμήματα (Δερματολογικό, Νευρολογικό, Νεφρολογικό, Λοιμωξιολογικό, Ορθοπεδικό ) παρέχεται καθ όλη την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή ή της παρακολούθησής του στο Εξωτερικό Ιατρείο της κλινικής.

Παθήσεις

Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Οστεοαρθρίτιδα
Σύνδρομο Sjögren
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος’
Αγκυλωτική (ή αγκυλοποιητική) σπονδυλαρθρίτιδα
Ψωριασική αρθρίτιδα
Κρυσταλλογενείς αρθρίτιδες
Ουρική αρθρίτιδα

Εξετάσεις/Θεραπείες

Κλινική Εξέταση
Κατάλληλος Εργαστηριακός έλεγχος
Ενημέρωση για ερευνητικά πρωτόκολλα θεραπειών
Διαγνωστικές παρακεντήσεων αρθρώσεων
Τοπικές εγχύσεις
Ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ

Ιατροί

Ειδικά Ιατρεία

Δερματολογικό

Προσφέρεται ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για τη διάγνωση και τη διαχείριση ενηλίκων με προβλήματα δέρματος, μαλλιών και νυχιών.

Στο ιατρείο διαχειριζόμαστε ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων και καρκίνων του δέρματος σε περιβάλλον εξωτερικών ασθενών.
Οι γιατροί του ιατρείου συνεργάζονται στενά με τους συναδέλφους σε όλη την κλινική παρέχοντας απόψεις και συμβουλές για εσωτερικούς ασθενείς και ιδιαίτερα με συναδέλφους ιατρούς στο τμήμα πλαστικής χειρουργικής για ασθενείς με δερματικές βλάβες.

Παθήσεις

Ακμή
Έκζεμα
Μυρμηκιές
Αιμαγγειώματα
Υπεριδρωσία
Ακτινικές υπερκερατώσεις
Καρκίνος του δέρματος
Ψωρίαση
Λεύκη

Εξετάσεις/Θεραπείες

Κλινική Δερματολογία
Αφαίρεση Σπίλων, Λιπωμάτων, Θηλωμάτων
Υπερηχογράφημα μαστών
Αφροδισιολογία
Δερματοχειρουργική
Αφαίρεση Κονδυλωμάτων
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ

Ειδικά Ιατρεία

Νεφρολογικό

Σκοπός του ιατρείου είναι η διερεύνηση, διάγνωση, θεραπεία και μελέτη της λειτουργίας και των ασθενειών του νεφρού. Έμφαση δίνεται στην πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, με την αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου για νεφροπάθεια.

Παθήσεις

Υπέρταση
Διαβητική Νεφροπάθεια
Νεφρολιθίαση
Λοιμώξεις
Χρόνιες παθήσεις νεφρών κ.ά.
ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ

Ιατροί

Ειδικά Ιατρεία

Διαβητολογικό Ιατρείο

Η Doctors’ General Clinic στην Αθήνα, διαθέτει ένα άρτια εξοπλισμένο Διαβητολογικό Ιατρείο, ενώ συνεργάζεται με ειδικούς παθολόγους – διαβητολόγους με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία, για την αντιμετώπιση αυτής της «ύπουλης» ασθένειας του καιρού μας.

Το Διαβητικό πόδι είναι μία σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη που εκτιμάται ότι αφορά το 25% περίπου των διαβητικών. Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει τα μικρά και τα μεγάλα αγγεία του σώματος και μπορεί να οδηγήσει στην περιφερική νευροπάθεια, μία πάθηση που κάνει τα πόδια του διαβητικού ασθενούς λιγότερο ευαίσθητα στον πόνο και τον ερεθισμό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αισθάνεται έγκαιρα τραυματισμούς στα πόδια, γεγονός που έχει καταστροφικές συνέπειες. Οι ακρωτηριασμοί κάτω άκρων είναι 15 φορές συχνότεροι στους διαβητικούς ασθενείς από τους μη διαβητικούς, ενώ τα διαβητικά έλκη κάτω άκρων είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας των διαβητικών σε νοσοκομείο. Η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη σοβαρή αυτή επιπλοκή του διαβήτη και το Doctors’ General Clinic αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εξετάσεις/Θεραπείες

ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ

Ιατροί

Ειδικά Ιατρεία

Ανδρολογικό Ιατρείο

Η σύγχρονη ανδρολογία έχει στη διάθεση της μια σειρά από θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος του κάθε ασθενή έτσι ώστε η αντιμετώπιση του προβλήματος να είναι εφικτή στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η σωστή διάγνωση αποτελεί την προϋπόθεση για να μπορέσει ο ιατρός σε συνεργασία με τον ασθενή και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες κάθε περίπτωσης να επιλεγεί η σωστή θεραπεία για τον κάθε ασθενή.

Παθήσεις

Στυτική διαταραχή. Η σωστή διάγνωση μπορεί να προσφέρει τη σωστή θεραπεία για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα αυτό.
Τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης: η τελική χειρουργική θεραπεία που λύνει οριστικά το πρόβλημα στους άνδρες που δεν ανταποκρίνονται σε καμία φαρμακευτική ή συντηρητική θεραπεία στυτικής διαταραχής.
Υπογονιμότητα. Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί ο άντρας εμφανίζει διαταραχές στο σπέρμα, που καθιστούν την τεκνοποίηση προβληματική. Μια σειρά από θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Εξετάσεις/Θεραπείες

Κλινική ουρολογική/ανδρολογική εξέταση
Ορμονικός έλεγχος
Triplex πεϊκών αρτηριών
Η διαταραχή της αιμάτωσης του πέους
ezgif 5 89b91e07ea

Ιατροί

Ειδικά Ιατρεία

Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο

Εάν το αίμα δεν ρέει ομαλά, το σώμα μας θα σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Τα αιμοφόρα αγγεία μας-οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα πίσω στη θερμότητα. Και αυτοί είναι οι δρόμοι του κυκλοφορικού μας συστήματος. Όταν σταματήσει να λειτουργεί ή να λειτουργεί σωστά, τότε μπορεί να δημιουργήσει «κυκλοφοριακή συμφόρηση» στο κυκλοφορικό μας σύστημα.

Επειδή πολλές αγγειακές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν με φάρμακα και ασκήσεις είναι καλό και απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν αγγειοχειρουργό της κλινικής για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αγγειακή νόσο και τη θεραπεία σας.

Παθήσεις

Αρτηριακές Παθήσεις

Φλεβικές Παθήσεις
Άλλες Αγγειακές Παθήσεις

Εξετάσεις/Θεραπείες

Στένωση Απόφραξη Καρωτίδας
Στένωση Αρτηριών Κάτω Άκρων
Διαβητικό Πόδι
Κιρσοί Κάτω Άκρων – Φλεβίτιδα Ποδιών
Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια
Φλεβική Θρόμβωση Ποδιού
Αγγειοχειρουργικό

Ειδικά Ιατρεία

Ιατρείο Πρόληψης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υγεία δεν ορίζεται μόνο ως η έλλειψη ασθένειας αλλά ως το σύνολο της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Ένα πολύ δυνατό όπλο που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η πρόληψη.

Οι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε την πρόληψη είναι πολλοί και σε κάθε φάση, ηλικιακή και όχι μόνο, της ζωής μας κατάλληλος για να μας ενημερώσει σχετικά με αυτούς είναι ο οικογενειακός μας γιατρός.

Αδρά, η πρόληψη περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής.

Ιατρικές εξετάσεις: Οι προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει ο καθένας να πραγματοποιεί σε κάθε φάση της ζωής του, υπό την καθοδήγηση του οικογενειακού του γιατρού, είναι αιματολογικές, απεικονιστικές, ενδοσκοπικές αλλά και επεμβατικές σε κάποιες περιπτώσεις.

Η πρόληψη χωρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουμε ως μέρος της πρωτογενούς πρόληψης προκύπτουν από την ηλικία μας, το φύλο μας και το οικογενειακό μας ιστορικό. Η δευτερογενής πρόληψη αφορά στην παρακολούθηση μίας ήδη διαγνωσμένης κατάστασης υγείας με σκοπό να ανιχνευτεί έγκαιρα κάποια επιδείνωση ή υποτροπή της, εμπλέκει δηλαδή και το ατομικό ιστορικό του ασθενούς. Ένα αρκετά συνηθισμένο παράδειγμα είναι ότι ο πρώτος υπέρηχος θυρεοειδούς γίνεται στο πλαίσιο πρωτογενούς πρόληψης όταν μας το υποδείξει ο γιατρός μας, ενώ εφόσον εντοπιστεί ένας όζος στον αδένα οι μετέπειτα υπέρηχοι θυρεοειδούς σε συχνότητα που και πάλι θα υποδείξει ο θεράπων ιατρός ανήκουν πλέον στην δευτερογενή πρόληψη αφού πλέον παρακολουθούμε εάν ο όζος αλλάξει μέγεθος ή υπερηχογραφικούς χαρακτήρες με σκοπό να παρέμβουμε ανάλογα όπως με παρακέντηση FNA ή περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις όπως ελαστογραφία ή σπινθηρογράφημα. Υπάρχει βέβαια και η τριτογενής πρόληψη που συχνά ταυτίζεται με τη θεραπεία μίας κατάστασης και των επιπλοκών της, στην παραπάνω περίπτωση θα ήταν για παράδειγμα η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα εφόσον προκύψει κακοήθεια του όζου από τους ελέγχους της πρωτογενούς ή της δευτερογενούς πρόληψης.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς το οικογενειακό ιστορικό επηρεάζει την πρωτογενή πρόληψη, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διενέργεια της πρώτης προληπτικής κολονοσκόπησης. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να υποβάλλεται στην πρώτη προληπτική κολονοσκόπηση γύρω στην ηλικία των 45-50 ετών σύμφωνα με τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες αλλά στην περίπτωση που για παράδειγμα ο πατέρας του είχε νοσήσει με καρκίνο του παχέος εντέρου στην ηλικία των 50 ετών, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, γύρω στην ηλικία των 40 ετών. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί η διενέργεια της πρώτης προληπτικής μαστογραφίας η οποία ενώ θα πρέπει να γίνεται γύρω στην ηλικία των 38 ετών της γυναίκας, εάν υπάρχει θετικό ιστορικό για παράδειγμα στη μητέρα της, τότε θα πρέπει να γίνεται αρκετά χρόνια νωρίτερα. Αυτονόητο είναι ότι εάν προκύψει κάποιο εύρημα στους παραπάνω ελέγχους της πρωτογενούς πρόληψης όπως πολύποδες στο έντερο ή μορφώματα στο μαστό, τότε η τακτική παρακολούθηση σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού είναι κομμάτι της δευτερογενούς και ενδεχομένως και της τριτογενούς πρόληψης.

Εμβολιασμοί: Οι εμβολιασμοί είναι βασικό κομμάτι της πρωτογενούς πρόληψης και η αναγκαιότητα για συγκεκριμένα εμβόλια προκύπτει σε κάθε περίπτωση από την ηλικία, το φύλο, το ατομικό ιστορικό του ασθενούς δηλαδή τις συννοσηρότητες του που επηρεάζουν την ευπάθεια του αλλά και τις επιδημίες και πανδημίες που προκύπτουν ανά τον κόσμο σε διάφορες χρονικές περιόδους. Παραδείγματα χαρακτηριστικά αποτελούν τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας αλλά και των ενηλίκων για την επαναληπτική δόση ανά δεκαετία του τετάνου , εμβόλια για τη γρίπη, για τον πνευμονόκοκκο, για τον έρπητα ζωστήρα, για τον Sars Cov2 λόγω της πανδημίας Covid 19, αλλά και εμβόλια ενηλίκων σε περιπτώσεις μεγάλων εξάρσεων παιδικών νοσημάτων που πλήττουν και τον ενήλικο πληθυσμό όπως έγινε πριν λίγα χρόνια με την ιλαρά .

Τρόπος ζωής: Ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ο συνολικά υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτελέσει κομμάτι πρωτογενούς, δευτερογενούς αλλά ακόμα και τριτογενούς πρόληψης. Η μεσογειακή διατροφή, η αερόβια άσκηση αλλά και η μυϊκή ενδυνάμωση με ασκήσεις τύπου pilates, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, η αποφυγή επιβλαβών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η διαχείριση του stress και η αποφυγή τοξικών διαπροσωπικών σχέσεων καθώς και η ενδυνάμωση του νοητικού υπόβαθρου με συνεχή νοητική δραστηριότητα είναι όλα κομμάτια της διαδρομής μας προς μία καλύτερης ποιότητας ζωή. Το ιδανικό σενάριο είναι να έχουμε καταφέρει να τα υιοθετήσουμε όλα τα παραπάνω ως τρόπο ζωής ήδη από νεαρές ηλικίες και εκεί μιλάμε για τον τρόπο ζωής ως πρωτογενή πρόληψη. Ακόμα και αν δεν τα έχουμε όμως καταφέρει και τελικά προκύψουν κάποια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας ώστε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη των νοσημάτων αυτών ή και να τα αναστρέψουμε και στην περίπτωση αυτή μιλάμε βέβαια για τον τρόπο ζωής ως δευτερογενή πρόληψη. Ακόμα όμως σε κάποιες περιπτώσεις ο τρόπος ζωής γίνεται τριτογενής πρόληψη δηλαδή μέρος της θεραπείας της νοσηρής κατάστασης που πλήττει τον ασθενή μας. Ένα αρκετά προφανές παράδειγμα αποτελεί ο προδιαβήτης και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καθώς η μεσογειακή διατροφή και η άσκηση αποτελούν όπλο πολύτιμο στην φαρέτρα μας ώστε να μην εκδηλώσει κάποιος προδιαβήτη ή διαβήτη 2 ακόμα και όταν όμως εκδηλωθεί, με τις σωστές υγεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη από προδιαβήτη σε διαβήτη αλλά και να αναστρέψουμε και τον προδιαβήτη αλλά και αν τελικά φτάσουμε στη διάγνωση διαβήτη τύπου 2, ο υγειινός τρόπος ζωής μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή θα θωρακίσουν τον ασθενή μας προς την επιβράδυνση της νόσου και των μακροαγγειακών και μικροαγγειακών επιπλοκών της δηλαδή γίνεται μέρος της θεραπείας του και άρα της τριτογενούς πρόληψης. Υπάρχουν όμως άπειρα καθημερινά αντίστοιχα παραδείγματα όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι, όπως αρκετές έγκυρες και αξιόπιστες μελέτες έχουν δείξει, η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας στην ηλικία των 50 ετών μπορεί να ενδυναμώσει το νοητικό μας υπόβαθρο θωρακίζοντας μας απέναντι στην άνοια ή ακόμα και ότι η υγιής κοινωνική ζωή με αληθινές σχέσεις με ανθρώπους και ζώα μπορούν να μας ενδυναμώσουν ψυχικά ενισχύοντας την ψυχική μας ανθεκτικότητα απέναντι στα ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής και συνεπώς απέναντι στην εκδήλωση ψυχικών διαταραχών.

Συνοψίζοντας, με συνοδοιπόρους τον οικογενειακό μας γιατρό και τους εξειδικευμένους ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων δηλαδή με όλα τα μέλη του ιατρικού κόσμου που ο καθένας μας αρχικά θα επιλέξει και στη συνέχεια θα εμπιστευτεί, μπορούμε με απλά μέσα πρόληψης να θωρακίσουμε και να προστατέψουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία ακόμα και σε μία εποχή που η νοσηρότητα φαντάζει αναπόφευκτη.

Ιατροί

Ειδικά Ιατρεία

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Οι κεφαλαλγίες, οι γνωστοί μας πονοκέφαλοι, είναι το συχνότερο νευρολογικό πρόβλημα υγείας.

Υπολογίζεται ότι το 40% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας είχε τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Ιατρείο Κεφαλαλγίας προσφέρει την δυνατότητα εξέτασης και παρακολούθησης από εξειδικευμένο αλλά και έμπειρο ιατρό σε θέματα κεφαλαλγίας.

Την διεύθυνση του Ιατρείου έχει η Νευρολόγος Σταυρούλα Μάτση η  οποία έχει πολύχρονη κλινική εμπειρία σε θέματα Κεφαλαλγίας.

Η γιατρός διαθέτει ομάδα συνεργατών του Ιατρείου Κεφαλαλγίας η οποία περιλαμβάνει εξειδικευμένο αναισθησιολόγο και ψυχολόγο καθώς και διάφορες άλλες ειδικότητες.

Ποιός μπορεί να απευθυνθεί στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας

  • Ασθενείς µεπολύ συχνές κεφαλαλγίες ή χρόνιες κεφαλαλγίες, οι οποίες διαταράσσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.
  • Ασθενείς µε συχνές επισκέψεις σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για αντιμετώπιση οξέων κεφαλαλγιών.
  • Ασθενείς µε χρόνιες κεφαλαλγίες που δεν έχουν ξεκάθαρη διάγνωση και ικανοποιητική θεραπεία.

*Ακόμα κι αν έχετε ιστορικό πονοκεφάλων, επισκεφτείτε το Νευρολόγο σας εάν το πρότυπο αλλάξει ή αισθανθείτε τους πονοκεφάλους διαφορετικούς.

Πότε πρέπει να επισκεφθεί κάποιος το Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Εάν έχετε τακτικά συμπτώματα ημικρανίας, κρατήστε αρχείο – ημερολόγιο με τις κρίσεις σας και πώς τις αντιμετωπίσατε. Στη συνέχεια, κλείστε ένα ραντεβού με το Νευρολόγο σας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας και ενημερωθείτε για τη θεραπευτική της Ημικρανίας με νέα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η τοπική εφαρμογή 31 σημείων με Botulinumtoxin Α, χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων κ.α.

Ακόμα κι αν έχετε ιστορικό πονοκεφάλων, επισκεφτείτε το Νευρολόγο σας εάν το πρότυπο αλλάξει ή αισθανθείτε τους πονοκεφάλους διαφορετικούς.

Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα:

• Ένας απότομος, δυνατός πονοκέφαλος

• Πονοκέφαλος με πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, διπλή όραση, μούδιασμα ή αδυναμία σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, που μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού

• Πονοκέφαλος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι

• Ένας χρόνιος πονοκέφαλος που επιδεινώνεται μετά από βήχα, προσπάθεια, καταπόνηση ή απότομη κίνηση

• Νέος, συχνός πονοκέφαλος μετά την ηλικία των 50 ετών

Είδη Κεφαλαλγίας :

  • Ημικρανίες

Οι ημικρανίες αποτελούν μια μορφή χρόνιας κεφαλαλγίας η οποία συνοδεύεται από μία σειρά έντονων νευρολογικών συμπτωμάτων.

Οι ημικρανικές κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως και 72 ώρες και εμφανίζονται τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια ορμονολογικά εξαρτώμενη αλλά και φλεγμονώδης κατάσταση και πιστεύεται ότι οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικές συνήθειες, ψυχικό στρές καθώς και σε μη καθορισμένες αιτίες.

Η Ημικρανία είναι νευρολογική κατάσταση και αφορά περίπου το 8-10 % του γενικού πληθυσμού. Η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο επιρρεπής σε ημικρανίες είναι από 25 έως 40 ετών, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια έως και τριπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους άντρες. Οι ημικρανίες, παρότι κάνουν την εμφάνισή τους στην εφηβεία και κορυφώνονται κατά την 4η δεκαετία της ζωής και συνήθως εξασθενούν σταδιακά και αισθητά μετά τα 60 έτη.

Οι κρίσεις ημικρανίας διαφέρουν στους ασθενείς, συνήθως ένα τυπικό επεισόδιο ημικρανίας εξελίσσεται στα παρακάτω 4 στάδια:

Το πρόδρομο ή προειδοποιητικό στάδιο, προηγείται της κεφαλαλγίας έως και 48 ώρες. Εδώ εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές : στη διάθεση ,στα επίπεδα ενέργειας ,στη συμπεριφορά (με ευερεθιστότητα ή αγχώδης εκδηλώσεις) και την όρεξη (συνήθως αυξημένη κατανάλωση γλυκών-σοκολάτα)

Η αύρα αναφέρεται στην παρουσία εστιακών νευρολογικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 των πασχόντων εμφανίζει κρίσεις ημικρανίας με αύρα. Συνήθως προηγείται του πονοκεφάλου και διαρκεί από 5 λεπτά έως και 1 ώρα. Εκδηλώνεται με οπτικές διαταραχές (λάμψεις φωτός ή τυφλά σημεία), μούδιασμα (αρχίζει από το ένα χέρι και επεκτείνεται προς το ήμισυ του προσώπου), διαταραχές του λόγου, ίλιγγο με ζάλη και ναυτία.

Ακολουθεί η κεφαλαλγία με παλλόμενο πόνο στο ήμισυ του κεφαλιού (στο μέτωπο και τον κρόταφο), που συχνά συνοδεύεται από αδιαθεσία, έμετο ή εξαιρετική ευαισθησία στο έντονο φως, στις οσμές και στους δυνατούς ήχους, που μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 72 ώρες. Παρότι ο πονοκέφαλος και τα υπόλοιπα συμπτώματα της αύρας υποχωρούν μετά από ένα σημείο, ο ασθενής κατά το στάδιο της αποδρομής εμφανίζει έντονη εξάντληση, ζάλη, αδυναμία στη συγκέντρωση και συναισθηματικές μεταβολές.

 

  • Κεφαλαλγία τύπου τάσεως

Η κεφαλαλγία τύπου τάσης είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου τους, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά και η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική για την βελτιστοποίησή της . Υπόβαθρο της κεφαλαλγίας τύπου τάσης αποτελεί η καταπόνηση στους 36 διαφορετικούς μύες της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα για τη όρθια στάση της κεφαλής , την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία γίνονται τελικά αντιληπτά ως κεφαλαλγία.

Εξετάσεις/Θεραπείες

Λήψη ιστορικού και Εξέταση από Εξειδικευμένο Νευρολόγο
Τέστ Κεφαλαλγίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα
Εργαστηριακός και Απεικονιστικός έλεγχος σε περίπτωση που ζητηθεί
Εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας

Ειδικά Ιατρεία

Online ραντεβού

Κλείστε ραντεβού για τις Ειδικότητες και τους Ιατρούς που επιθυμείτε, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

    Συμπληρώστε τα στοιχεία σας: