Ρινικο διαφραγμα στραβο

Ρινικό διάφραγμα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

Το Ρινικό Διάφραγμα αποτελεί έναν από τους βασικούς ανατομικούς σχεδιασμούς της μύτης και πρόκειται για τον χόνδρινο ιστό που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο τμήματα μέσω των οποίων ο αέρας που εισέρχεται στη μύτη θερμαίνεται και καθαρίζεται από ξένα σωματίδια για να καταλήξει στους πνεύμονες. Γενικότερα ο ρόλος του ρινικού διαφράγματος είναι πολύ σημαντικός στη όλη διαδικασία της ρινικής αναπνοής.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΒΟ ΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

Ένα στραβό διάφραγμα (σκολίωση ρινικού διαφράγματος) μπορεί να οφείλεται είτε σε κληρονομικά αίτια είτε σε κάποιον τραυματισμό. Η θεραπεία στη προκειμένη περίπτωση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η αναπνοή και να μην προκύψει εξωτερική παραμόρφωση της μύτης. Παράλληλα η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιας ρινίτιδας, αλλεργικής ή άλλων παραγόντων.

 

Ρινικο διαφραγμα χειρουργείο

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΤΟ ΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

Σε περίπτωση ύπαρξης ανωμαλίας στο ρινικό διάφραγμα προκαλούνται διάφορα προβλήματα, όπως είναι δύσπνοια, ρινική συμφόρηση και κάποιες φορές μέχρι και υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες, γι’αυτό η ευθείαση κρίνεται απαραίτητη όταν τα παραπάνω συμπτώματα δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής του ατόμου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ευθυγράμμιση του ρινικού διαφράγματος είναι πλέον αναίμακτοι. Με την εκτεταμένη χρήση των ενδοσκοπίων υπάρχει πια καλύτερος έλεγχος των δυσπρόσιτων περιοχών αλλά και ασφαλέστερη προσπέλαση, ελαχιστοποιώντας την αιμορραγία και τις βλάβες στους ιστούς ενώ ο ασθενής μέσα σε 24 ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.