Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Οι κεφαλαλγίες, οι γνωστοί μας πονοκέφαλοι, είναι το συχνότερο νευρολογικό πρόβλημα υγείας.

Υπολογίζεται ότι το 40% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας είχε τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Ιατρείο Κεφαλαλγίας προσφέρει την δυνατότητα εξέτασης και παρακολούθησης από εξειδικευμένο αλλά και έμπειρο ιατρό σε θέματα κεφαλαλγίας.

Την διεύθυνση του Ιατρείου έχει η Νευρολόγος Σταυρούλα Μάτση η  οποία έχει πολύχρονη κλινική εμπειρία σε θέματα Κεφαλαλγίας.

Η γιατρός διαθέτει ομάδα συνεργατών του Ιατρείου Κεφαλαλγίας η οποία περιλαμβάνει εξειδικευμένο αναισθησιολόγο και ψυχολόγο καθώς και διάφορες άλλες ειδικότητες. 

Ποιός μπορεί να απευθυνθεί στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Ø  Ασθενείς µεπολύ συχνές κεφαλαλγίες ή χρόνιες κεφαλαλγίες, οι οποίες διαταράσσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Ø  Ασθενείς µε συχνές επισκέψεις σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για αντιμετώπιση οξέων κεφαλαλγιών.

Ø  Ασθενείς µε χρόνιες κεφαλαλγίες που δεν έχουν ξεκάθαρη διάγνωση και ικανοποιητική θεραπεία.

*Ακόμα κι αν έχετε ιστορικό πονοκεφάλων, επισκεφτείτε το Νευρολόγο σας εάν το πρότυπο αλλάξει ή αισθανθείτε τους πονοκεφάλους διαφορετικούς.

Στο ιατρείο πραγματοποιείται εξειδικευμένος έλεγχος κεφαλαλγίας με βασικούς άξονες τα παρακάτω σημεία :

Ø Λήψη ιστορικού και Εξέταση από Εξειδικευμένο Νευρολόγο

Ø Τέστ Κεφαλαλγίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

Ø Εργαστηριακός και Απεικονιστικός έλεγχος

Ø Εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας .

Πότε πρέπει να επισκεφθεί κάποιος το Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Εάν έχετε τακτικά συμπτώματα ημικρανίας, κρατήστε αρχείο – ημερολόγιο με τις κρίσεις σας και πώς τις αντιμετωπίσατε. Στη συνέχεια, κλείστε ένα ραντεβού με το Νευρολόγο σας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας και ενημερωθείτε για τη θεραπευτική της Ημικρανίας με νέα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η τοπική εφαρμογή 31 σημείων με Botulinumtoxin Α, χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων κ.α.

Ακόμα κι αν έχετε ιστορικό πονοκεφάλων, επισκεφτείτε το Νευρολόγο σας εάν το πρότυπο αλλάξει ή αισθανθείτε τους πονοκεφάλους διαφορετικούς.

Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα:

• Ένας απότομος, δυνατός πονοκέφαλος

• Πονοκέφαλος με πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, διπλή όραση, μούδιασμα ή αδυναμία σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, που μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού

• Πονοκέφαλος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι

• Ένας χρόνιος πονοκέφαλος που επιδεινώνεται μετά από βήχα, προσπάθεια, καταπόνηση ή απότομη κίνηση

• Νέος, συχνός πονοκέφαλος μετά την ηλικία των 50 ετών

Είδη Κεφαλαλγίας  :

a)      Ημικρανίες

Οι ημικρανίες αποτελούν μια μορφή χρόνιας κεφαλαλγίας η οποία συνοδεύεται από μία σειρά έντονων νευρολογικών συμπτωμάτων.

Οι ημικρανικές κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως και 72 ώρες και εμφανίζονται τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια ορμονολογικά εξαρτώμενη αλλά και φλεγμονώδης κατάσταση και πιστεύεται ότι οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικές συνήθειες, ψυχικό στρές καθώς και σε μη καθορισμένες αιτίες.

Η Ημικρανία είναι νευρολογική κατάσταση και αφορά περίπου το 8-10 % του γενικού πληθυσμού. Η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο επιρρεπής σε ημικρανίες είναι από 25 έως 40 ετών, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια έως και τριπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους άντρες. Οι ημικρανίες, παρότι κάνουν την εμφάνισή τους στην εφηβεία και κορυφώνονται κατά την 4η δεκαετία της ζωής και συνήθως εξασθενούν σταδιακά και αισθητά μετά τα 60 έτη.

Οι κρίσεις ημικρανίας διαφέρουν στους ασθενείς, συνήθως ένα τυπικό επεισόδιο ημικρανίας εξελίσσεται στα παρακάτω 4 στάδια:

Το πρόδρομο ή προειδοποιητικό στάδιο, προηγείται της κεφαλαλγίας έως και 48 ώρες. Εδώ εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές : στη διάθεση ,στα επίπεδα ενέργειας ,στη συμπεριφορά (με ευερεθιστότητα ή αγχώδης εκδηλώσεις) και την όρεξη (συνήθως αυξημένη κατανάλωση γλυκών-σοκολάτα)

Η αύρα αναφέρεται στην παρουσία εστιακών νευρολογικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 των πασχόντων εμφανίζει κρίσεις ημικρανίας με αύρα. Συνήθως προηγείται του πονοκεφάλου και διαρκεί από 5 λεπτά έως και 1 ώρα. Εκδηλώνεται με οπτικές διαταραχές (λάμψεις φωτός ή τυφλά σημεία), μούδιασμα (αρχίζει από το ένα χέρι και επεκτείνεται προς το ήμισυ του προσώπου), διαταραχές του λόγου, ίλιγγο με ζάλη και ναυτία.

Ακολουθεί η κεφαλαλγία με παλλόμενο πόνο στο ήμισυ του κεφαλιού (στο μέτωπο και τον κρόταφο), που συχνά συνοδεύεται από αδιαθεσία, έμετο ή εξαιρετική ευαισθησία στο έντονο φως, στις οσμές και στους δυνατούς ήχους, που μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 72 ώρες. Παρότι ο πονοκέφαλος και τα υπόλοιπα συμπτώματα της αύρας υποχωρούν μετά από ένα σημείο, ο ασθενής κατά το στάδιο της αποδρομής εμφανίζει έντονη εξάντληση, ζάλη, αδυναμία στη συγκέντρωση και συναισθηματικές μεταβολές.

b)      Κεφαλαλγία τύπου τάσεως

Η κεφαλαλγία τύπου τάσης είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου τους, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά και η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική για την βελτιστοποίησή της . Υπόβαθρο της κεφαλαλγίας τύπου τάσης αποτελεί η καταπόνηση στους 36 διαφορετικούς μύες της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα για τη όρθια στάση της κεφαλής , την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία γίνονται τελικά αντιληπτά ως κεφαλαλγία.

Στο ιατρείο πραγματοποιείται εξειδικευμένος έλεγχος κεφαλαλγίας με βασικούς άξονες τα παρακάτω σημεία :

 

  Λήψη ιστορικού και Εξέταση από Εξειδικευμένο Νευρολόγο

  Τέστ Κεφαλαλγίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

  Εργαστηριακός και Απεικονιστικός έλεγχος σε περίπτωση που ζητηθεί

  Εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας .