Ερυθρά

Ερυθρά

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΥΘΡΑ 

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται με την απευθείας επαφή, με σταγονίδια από φτέρνισμα ή βήχα ή δια μέσου του πλακούντα προκαλώντας συγγενή λοίμωξη στο έμβρυο. Παιδιά με συγγενή ερυθρά αποβάλλουν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να μεταδίδουν τη νόσο ακόμη και 12-18 μήνες μετά τη γέννηση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ 

Η ερυθρά προκαλείται από ιό. Πρόκειται για τον ιό της ερυθράς, που ανήκει στους ιούς του γένους Rubivirus που περιέχουν RNA. Από τη στιγμή που εισέρχεται στο σώμα, ο ιός έχει μία περίοδο επώασης 14 έως 21 ημερών.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Η ασθένεια εκδηλώνεται κατά βάση με εξάνθημα και διόγκωση των οπίσθιων τραχηλικών λεμφαδένων. Παράλληλα μπορεί να εμφανιστεί μέτριος πυρετός παράλληλα με την έναρξη εξανθήματος που αποτελείται από επίπεδες ερυθρές-ροζ κηλίδες, στο κεφάλι και το σώμα. Το εξάνθημα δεν δημιουργεί φαγούρα και ξεκινά από το πρόσωπο και προχωρά προς τα πόδια.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Το ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο θεωρείται υποχρεωτικό και τελείται κατά την παιδική ηλικία. Ο συγκεκριμένος εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εισόδου σε καμιά χώρα, παρόλα αυτά τα άτομα που ταξιδεύουν ή ζουν στο εξωτερικό καλό θα είναι να έχουν ανοσία εναντίον της ερυθράς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Η πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ερυθράς, πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 12 έως 15 μηνών. Όσο για τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει ανοσία στα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρώτη δόση του και θα πρέπει να απέχει χρονικά από την πρώτη δόση 28 τουλάχιστον ημέρες.