Επιπεφυκίτιδα

Επιπεφυκίτιδα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα η οποία χαρακτηρίζεται από αγγειοδιαστολή και οίδημα. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της φλεγμονής, τη διακρίνουμε σε χρόνια και οξεία επιπεφυκίτιδα ενώ σε λοιμώδη και μη λοιμώδη ανάλογα με το αν ευθύνεται ή όχι κάποιος μικροοργανισμός για την εμφάνιση της, όπως βακτήριο, ιός, μύκητας ή παράσιτο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Είναι πολλά τα αίτια που προκαλούν την επιπεφυκίτιδα, με πιο συνηθισμένα τα βακτηρίδια, τους ιούς, τα χλαμύδια, την αλλεργία και τους τοξικούς παράγοντες, και σπανιότερα τους μύκητες, τα παράσιτα και τις ρικέτσιες.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Τα κυριότερα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι το αίσθημα ξένου σώματος, η δακρύρροια, η φωτοφοβία, η ερυθρότητα του επιπεφυκότα και οι εκκρίσεις. Σε όλα αυτά τα συμπτώματα, ο επιπεφυκότος απαντά με ένα τρόπο: φλεγμαίνει, γίνεται υπεραιμικός και οιδηματώδης.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνόμαστε στον οφθαλμίατρο, όταν υποφέρουμε από έντονο πόνο ή η όραση μας είναι θολή αφού μπορεί να συνδέονται με σοβαρές παθήσεις όπως είναι το γλαύκωμα ή έλκος του κερατοειδούς.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Αντισηπτικά και αγγειοσυσταλτικά σκευάσματα χορηγούνται για ήπιες περιπτώσεις συμπτωμάτων και πάντα μετά από σύσταση του γιατρού. Επίσης το κρύο νερό της βρύσης ανακουφίζει αποτελεσματικά. Η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί συνήθως από μία έως δύο εβδομάδες και συνεχίζεται μόνο στην περίπτωση που το αποφασίσει ο γιατρός.