νοσογόνος παχυσαρκία

Νοσογόνος Παχυσαρκία

Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια κατάσταση όπου το άτομο έχει πολύ μεγάλο ποσοστό σωματικού λίπους και το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, αρθρίτιδα και άλλα μεταβολικά νοσήματα.
Συνήθως ορίζεται από το δείκτη μάζας σώματος (BMI) που είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 30.

Ποιες είναι οι αιτίες της νοσογόνου παχυσαρκίας

Η νοσογόνος παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:

1. Διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες τροφών και ποτών, κυρίως πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

2. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας: Η έλλειψη άσκησης και φυσικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας.

3. Γενετικοί παράγοντες: Υπάρχει γενετική προδιάθεση για την παχυσαρκία, και άτομα με οικογενειακή ιστορία παχυσαρκίας μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της.

4. Ψυχολογικοί παράγοντες: Ο στρες, η κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική κατανάλωση τροφής και στην ανάπτυξη παχυσαρκίας.

5. Βιολογικοί παράγοντες: Ορισμένες ενδοκρινικές διαταραχές, όπως η θυρεοειδής υπολειτουργία, μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

νοσογόνος παχυσαρκία
Παχυσαρκία

Η θεραπεία για την παχυσαρκία

Συνήθως, η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών από τους παραπάνω παράγοντες, και η αντιμετώπισή της τις περισσότερες φορές απαιτεί άμεση διαχείριση μέσω διατροφής και άσκησης. Όταν όμως αυτο δεν αρκεί ή δεν εχει αποτέλεσμα παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του ασθενούς, ειναι πολυ σημαντικό το άτομο να αναζητήσει την ιατρική παρέμβαση μέσω των επεμβάσεων παχυσαρκίας επισκεπτόμενος κάποιον ειδικό χειρουργό παχυσαρκίας.

Γαστρικό μανίκι
Γαστρικό μανίκι

Οι πιο σημαντικές και πιο αποτελεσματικες  απο αυτές ειναι το γαστρικο μανικι και το γαστρικο bypass:

Τι είναι το γαστρικό μανίκι

Το γαστρικό μανίκι είναι η πιο σύγχρονη τεχνική χειρουργικής παχυσαρκίας και με τα καλύτερα και πιο καλά αποτελέσματα.
Κατα την επέμβαση αυτή επι της ουσίας αφαιρείται ο θόλος του στομάχου χωρίς όμως να διαταράσσεται η λειτουργία της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Έτσι πρακτικά δημιουργείται ένα φυσιολογικό στομάχι μικρότερης όμως χωρητικότητας, περιορίζεται σημαντικά η παραγωγή της ορμόνης της πείνας (γκρελίνη) κι έτσι ο ασθενής δεν έχει σε τόσο μεγαλο βαθμό το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να χάνει κιλά με εναν φυσιολογικό και σχετικά γρήγορο ρυθμό συγκριτικά με μια αυστηρή δίαιτα.

Το γαστρικο μανικι είναι μια ανώδυνη και αναίμακτη επέμβαση χωρίς ταλαιπωρία και ιδιαίτερους πόνους για τον ασθενή.
Εχει διάρκεια περιπου 1,5 ωρα, απαιτείται γενική αναισθησία και γινεται λαπαροσκοπικα, δηλαδή χωρίς τομές.

Η νοσηλεία διαρκει 2 ημέρες στην κλινική, ο ασθενής σηκώνεται και είναι σε θέση να περπατήσει την ίδια ημέρα ενώ έπειτα απο λίγες ημέρες μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς του. Εάν η εργασία του είναι βαριά χειρονακτική ίσως χρειαστούν λίγες ημέρες επιπλέον.

Παχυσαρκία
Παχυσαρκία

Τι είναι το γαστρικό bypass

Στο γαστρικό bypass (ή αλλιώς γαστρική παράκαμψη), διατηρείται το ανώτερο μέρος του στομάχου και απομονώνεται από το υπόλοιπο. Το υπόλοιπο αυτό μέρος και το αρχικό τμήμα του εντέρου παρακάμπτονται με αποτέλεσμα τη μείωση της προσλαμβάνουσας τροφής απο τον ασθενή και τη μερική απορρόφηση της.
Αυτό εχει ως αποτέλεσμα οι θερμίδες που λαμβάνει το άτομο να είναι λιγότερες και έτσι να χάνει πολυ γρήγορα βάρος.
Η ανάρρωση μετά το γαστρικό bypass ειναι αντίστοιχη με εκείνη μετά από το γαστρικό μανίκι.

Παρενέργειες και επιπλοκές μετά από επεμβάσεις παχυσαρκίας

Οι παρενέργειες από τις επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της νοσογόνου παχυσαρκίας ποικίλουν κυρίως ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης και τον ασθενή. Οι πιο κοινές παρενέργειες/επιπλοκές που μπορεί να συμβούν περιλαμβάνουν:

1. Πιθανότητα λοίμωξης (σε ποσοστό ιδιο με εκείνο ύστερα απο καθε χειρουργική επέμβαση).
2. Πιθανή αλλεργική αντίδραση από φάρμακο που ενδεχομένως χορηγηθεί.
3. Ανεπαρκής απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, (δυσαπορρόφηση:  η αντιμετώπιση στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνει συμπληρωματική θεραπεία με βιταμίνες ή εφόσον το άτομο ειναι πρόθυμο πρέπει να προβεί σε διατροφικές αλλαγές εντάσσοντας στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που ειναι απαραίτητα).

4. Η πιο σοβαρή ωστόσο επιπλοκή που μπορεί να προκύψει από ένα χειρουργείο για γαστρικό μανίκι ή γαστρικό bypass είναι η λεγόμενη διαφυγή. Δηλαδή η μη επούλωση της γραμμής συρραφής. Η επιπλοκή αυτή συμβαίνει σε μικρό ποσοστό κάτω του 4% και αν συμβεί συνήθως αυτό θα γίνει αντιληπτό τις πρώτες 10 ημέρες.
Ο ασθενής θα το καταλάβει αμέσως καθώς θα έχει δυσφορία, πόνο και υψηλό πυρετό.
Η αντιμετώπιση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι συντηρητική με χρήση ορού.

Άλλα χειρουργεία παχυσαρκίας

Εκτός απο το γαστρικό μανίκι (sleeve) και το γαστρικο bypass υπάρχουν φυσικά και άλλες επιλογές στις επεμβάσεις παχυσαρκίας, όπως ο γαστρικός δακτύλιος, η γαστρική πτύχωση, το γαστρικο μπαλόνι, το endosleeve, το mini sleeve και το γαστρικο μποτοξ (ενδοσκοπικη τεχνική για απώλεια λίγων κιλών κυρίως για αισθητικούς λόγους).

Σε κάθε περίπτωση επειδή η Παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, για να πετύχει το άτομο το καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να επισκεφθεί τον ειδικό χειρουργο με εξειδίκευση στην παχυσαρκία ο οποίος θα λάβει αναλυτικό ιστορικό του ατόμου και ακολούθως θα προτείνει την επέμβαση παχυσαρκίας που πρέπει να γίνει.

Η κλινική μας – εναρμονισμένη πάντα με τα παγκόσμια δεδομένα στον τομεα της παχυσαρκίας – συνεργάζεται επι σειρά ετών με εξαιρετικά έμπειρους χειρουργούς που διαθέτουν μακροχρόνια πορεία γύρω απο τις επεμβάσεις παχυσαρκίας και οι οποίοι πλαισιώνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τους ασθενείς παχυσαρκίας.