shutterstock 1412860982 e1653472578442

Καρκίνος στο πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας μεικτός και πολύ σημαντικός αδένας και βρίσκεται στο στομάχι. Ομοιάζει με αχλάδι και έχει μήκος περίπου 15 εκατοστά. Η σημαντικότητα του παγκρέατος έγκειται στο γεγονός ότι παράγει την ινσουλίνη, το γλυκαγόνο, την αυξητική ορμόνη, καθώς και το παγκρεατικό υγρό το οποίο εξυπηρετεί την πέψη, μιας και είναι πλούσιο σε ένζυμα που απορροφούν πρωτεΐνες, λιπίδια και υδατάνθρακες.
Συνήθως, ο καρκίνος στο πάγκρεας εμφανίζεται σε άτομα άνω των 70 ετών, ανεξαρτήτως φύλου. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο επιθετικούς όγκους του πεπτικού συστήματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια επειδή οι όγκοι διαγιγνώσκονται αργά, όταν δεν είναι πλέον ιάσιμοι. Η θέση του παγκρέατος στο σώμα, πίσω από το στομάχι και το κόλον και σε στενή επαφή με σημαντικές κοιλιακές δομές όπως το δωδεκαδάκτυλο, ο χοληδόχος πόρος, οι εντερικές αρτηρίες και φλέβες, η αορτή κ.λπ., διευκολύνει τον όγκο να εισβάλει σε άλλα όργανα και εξαπλώνεται γρήγορα.

Συμπτώματα

Οι γιατροί αποκαλούν συχνά τον καρκίνο του παγκρέατος «σιωπηλή ασθένεια» ή «σιωπηλό δολοφόνο» επειδή, στις πρώτες μέρες του, δεν έχει πολλά εμφανή συμπτώματα. Όταν οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα, είναι παρόμοια με συμπτώματα άλλων ιατρικών καταστάσεων, όπως έλκος ή παγκρεατίτιδα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η απώλεια βάρους και ο ίκτερος. Ο όγκος εντοπίζεται συχνά στην παγκρεατική κεφαλή. Από αυτό το επίπεδο, εισβάλλει πολύ γρήγορα στον χοληδόχο πόρο, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ροή της χολής από το συκώτι προς το έντερο. Συνεπώς, ο ασθενής φαίνεται να «κιτρινίζει» στο δέρμα (συμπεριλαμβανομένου και του κιτρινίσματος των ούλων και των εσωτερικών χειλιών) ή στα μάτια, να παρουσιάζει πηλόχρωμα κόπρανα και σκούρα ούρα, όλα σημάδια του ίκτερου. Συχνά εμφανίζεται ο ασθενής να έχει και γενικευμένη φαγούρα, λόγω της μη εφικτής αποβολής των χολικών αλάτων.
Ο πόνος στην πλάτη, στο θεωρητικό ύψος του στομάχου, είναι άλλο ένα συχνό σύμπτωμα, ιδιαίτερα σε όγκους που προσβάλλουν το σώμα του παγκρέατος, και είναι σημάδι διήθησης νευρικών πλέξεων και, επομένως, κακής πρόγνωσης. Το επώδυνο πρήξιμο ενός χεριού ή του ποδιού λόγω θρόμβου αίματος, συγκαταλέγεται και αυτό στα συμπτώματα. Γενικευμένο αίσθημα καύσου στο στομάχι ή άλλη γαστρεντερική ενόχληση, είναι ενδείξεις που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου στο πάγκρεας. Τέλος, η απώλεια της όρεξης, η ναυτία και ο έμετος, η ρίγη και οι συχνοί ιδρώτες αλλά και ο πυρετός, μπορεί να συνηγορούν στην ύπαρξη της νόσου.

Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του παγκρέατος;

Από τους παράγοντες που είναι γνωστό ότι ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος, το κάπνισμα είναι αυτό που φαίνεται να έχει δείξει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την ασθένεια στις περισσότερες πραγματοποιηθείσες μελέτες. Ωστόσο άλλοι, γενικά επικίνδυνοι, παράγοντες όπως το αλκοόλ, ο καφές ή η κατανάλωση λιπαρών τροφών, δεν είναι ξεκάθαρο ότι ευνοούν την εμφάνισή του.

Αντιθέτως, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική δράση όσον αφορά την πρόληψη αυτού του είδους καρκίνου, καθώς και άλλων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος;

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος:
Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται απότομα μετά την ηλικία των 50 ετών. Κατά τη στιγμή της διάγνωσης, οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 60 και 80 ετών.
Κάπνισμα: Ο κίνδυνος εμφάνισης είναι υψηλότερος στους καπνιστές.
Οικογενειακό ιστορικό: Τα ακριβή γονίδια που ευθύνονται δεν έχουν εντοπιστεί πλήρως, αν και οι αλλαγές στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για άλλους τύπους καρκίνου αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.
Παχυσαρκία: Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 είναι πιο πιθανό να προσβληθούν.
Χρόνια παγκρεατίτιδα: Αυτή η μακροχρόνια φλεγμονή του παγκρέατος σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.
Αιφνίδιος διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου και πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του παγκρέατος.

Πως διαγιγνώσκεται;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εξετάσεις που να μπορούν να ανιχνεύσουν αξιόπιστα τον καρκίνο σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Η διάγνωση στα αρχικά στάδια της νόσου είναι μερικές φορές δύσκολη. Όταν εμφανίζεται ο ίκτερος, εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις, η καταλληλότερη αρχική εξέταση για τη διάγνωση είναι το υπερηχογράφημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να γίνει αξονική τομογραφία κοιλίας, η οποία επιτρέπει τη σωστή διάγνωση και εκτιμά την έκταση της νόσου. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επέμβαση, θα πρέπει να ληφθεί δείγμα για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Αυτή η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω πεπτικής ενδοσκόπησης ή, όπου χρειάζεται, ηχοενδοσκόπησης, ή μέσω παρακέντησης με λεπτή βελόνα (FNA), η οποία κατευθύνεται στην επιθυμητή περιοχή με ακτινολογικό έλεγχο.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παγκρέατος;

Η μόνη θεραπευτική θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία συνίσταται στην αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος μαζί με τον χοληδόχο πόρο, το δωδεκαδάκτυλο και, μερικές φορές, μέρος του στομάχου. Πρόκειται για μια σχετικά μακρά χειρουργική επέμβαση με μια μερικές φορές περίπλοκη μετεγχειρητική περίοδο. Στις μέρες μας η θνησιμότητα της παρέμβασης είναι πρακτικά μηδενική.

Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπείες χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας έχουν αναπτυχθεί ως συμπληρωματικές της χειρουργικής, τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση. Η παρηγορητική θεραπεία από την άλλη, εστιάζει στη μείωση των συμπτωμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής: Στοχεύει στην ανακούφιση από τον πόνο και στην επίλυση της απόφραξης των χοληφόρων και, όπου χρειάζεται, της πεπτικής απόφραξης. Ο πόνος συνήθως ελέγχεται στις Μονάδες Πόνου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουμε σε διαδικασίες για την «καταστροφή» των προσβεβλημένων νεύρων. Όσον αφορά τον ίκτερο, μπορεί να ανακουφιστεί με την τοποθέτηση ενός στεντ στον αποφραγμένο χοληδόχο πόρο.

Όποτε και να διαγνωστεί ο καρκίνος του παγκρέατος, είναι σημαντικό ο ασθενής να διατηρήσει τη θετική του στάση.

Είναι φυσιολογικό ο ασθενής να αισθάνεται θλίψη και άγχος, χρειάζεται όμως να απευθυνθεί ευθείς εξαρχής σε εξειδικευμένους ιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν σε όλα τα στάδια της νόσου.
Στην υπερσύγχρονη κλινική Doctors’ General Clinic ο ασθενής έρχεται σε επαφή με κορυφαίους ιατρούς, πλήρως κατηρτισμένους, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους τα τελευταία επιτεύγματα της Ιατροτεχνολογίας. Η κλινική παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον που εμπνέει εμπιστοσύνη κι δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε ασθενή, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής είναι πάντοτε πρόθυμο να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες .