Εκκολπωματίτιδα

Εκκολπωματίτιδα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ

Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που σχηματίζονται στο τοίχωμα του εντέρου, στα σημεία όπου τα αγγεία που θρέφουν το έντερο εισχωρούν κάθετα στο τοίχωμά του. Μέσα στα εκκολπώματα ενδέχεται να παγιδευτούν κόπρανα από το έντερο ή να αναπτυχθούν μικρόβια. Στην περίπτωση αυτή, προκαλείται φλεγμονή των εκκολπωμάτων, η οποία ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Τις περισσότερες φορές τα εκκολπώματα συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, όμως δεν αποκλείεται να προκαλέσουν δυσάρεστες επιπλοκές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και στην υπερκατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας μπορεί να είναι ήπια αλλά και πιο βαριά και εκδηλώνονται με πόνο και σκληρότητα στην κοιλιά, πυρετό και δυσκοιλιότητα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ 

Η αύξηση της ποσότητας των υγρών και των άπεπτων φυτικών ινών στη δίαιτα ελαττώνει τα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης. Η Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση 25-30 γραμ. φυτικών ινών καθημερινώς. Μία ήπια κρίση εκκολπωματίτιδας αντιμετωπίζεται κατά βάση με χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών και αναλγητικών, ενώ σε σοβαρές κρίσεις συνιστάται η νοσηλεία του ασθενούς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ

Στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγείται η κατάλληλη αντιβίωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν όμως ο ασθενής έχει πάνω από δύο σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας συνιστάται κολεκτομή, η χειρουργική δηλαδή αφαίρεση του τμήματος του εντέρου όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.