Υπεριδρωσία

Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία χαρακτηρίζεται από υπερβολική εφίδρωση του σώματος. Η υπεριδρωσία επηρεάζει συνήθως τα χέρια, τα πόδια και τις μασχάλες, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιοχές του σώματος. Ενώ ο ιδρώτας είναι μια φυσιολογική διαδικασία ψύξης του σώματος, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και είναι άβολη, ενοχλητική, απογοητευτική και τελικά να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και τις προσωπικές του σχέσεις.

Η υπεριδρωσία στις παλάμες είναι υπερβολική εφίδρωση των άκρων χεριών. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη  κατάσταση για διάφορους λόγους, τόσο σωματικούς όσο και συναισθηματικούς.

Αυξημένη εφίδρωση μπορεί να συμβεί λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως οι ζεστές θερμοκρασίες, η άσκηση, η αυξημένη νευρικότητα ή αμηχανία, ορισμένα τρόφιμα και πολλά άλλα. Η υπεριδρωσία, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία. Στις περιπτώσεις αυτές η εφίδρωση προκαλείται από την αυτόματη νευρική διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων.

Αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας

Υπάρχει η δυνατότητα οριστικής αντιμετώπισης της υπεριδρωσίας με την χειρουργική επέμβαση ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής που ονομάζεται θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή.

Κατά την επέμβαση αυτή με χρήση κάμερας υπάρχει η δυνατότητα να εισέλθει εργαλείο μέσα στην υπεζωκοτική κοιλότητα και να διακόψει την επίδραση του νεύρου που προκαλεί την υπεριδρωσία. Η είσοδος στην υπεζωκοτική κοιλότητα γίνει με 2-3 μικρές τομές στο θωρακικό τοίχωμα από την πλάγια πλευρά. Η επέμβαση γίνεται με μικρό χρόνο νοσηλείας και ελάχιστη δυσφορία ή πόνο του ασθενούς.

Επιμέλεια
Παναγιώτης Χουντής – Χειρούργος Θώρακα-Καρδιάς, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικού Τμήματος Doctors’ General Clinic, Διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΝΝΑ