αρθροπλαστικη γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας (M.I.S)

Τι είναι η Αρθροπλαστική Γόνατος ή αντικατάσταση γόνατος;

Η Αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε πολλούς ασθενείς με σοβαρή αρθρίτιδα γόνατος.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, συνήθως φτάνουν σε αυτό το σημείο έπειτα από ανεπιτυχείς προσπάθειες μη εγχειρητικών θεραπειών (όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ενέσεις στην άρθρωση του γόνατος) οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Τι είναι η Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας;

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται για πάνω από δυο δεκαετίες και οι εξιδεικευμένοι χειρουργοί που έχουν πραγματοποιήσει αντικαταστάσεις γόνατος φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα (οι περισσότερες εκθέσεις έχουν ποσοστά επιτυχίας δέκα ετών που ξεπερνούν το 90%)

Η σημαντική διαφορά της συγκεκριμένης μεθόδου σε σχέση με την παραδοσιακή προσέγγιση είναι η προστασία των μαλακών μορίων στην περιοχή κατά τη χειρουργική επέμβαση.

Αποτέλεσμα αυτού δεν είναι μόνο το μικρό μέγεθος της τομής, αλλά και η διατήρηση σημαντικών μυών και τενόντων της άρθρωσης, έτσι ώστε να μπορεί ο ασθενής να κινητοποιηθεί γρήγορα μετά την επέμβαση.

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος επιτρέπει στους χειρουργούς να εισάγουν τα ίδια δοκιμασμένα αξιόπιστα εμφυτεύματα αντικατάστασης γόνατος μέσω μικρότερης τομής χρησιμοποιώντας
εξατομικευμένη χειρουργική προσέγγιση που αποφεύγει το τραύμα στον τετρακέφαλο μυ (μια από τις πιο σημαντικές μυϊκές ομάδες γύρω από το γόνατο).

Η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία μερικές φορές ονομάζεται αρθροπλαστική γόνατος με διατήρηση του τετρακέφαλου, χρησιμοποιεί μια τομή που είναι συνήθως μόνο 3-4″ σε μήκος και ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ πιο γρήγορος – συχνά επιτρέπει στους ασθενείς να περπατούν με μπαστούνι μέσα στην πρώτη εβδομάδα χειρουργικής επέμβασης ή και νωρίτερα.

Η ελάχιστα επεμβατική φύση της χειρουργικής προσέγγισης μπορεί επίσης να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο και να μειώσει την ανάγκη για αποκατάσταση και θεραπεία σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις.

Τα κύρια οφέλη αυτής της νέας τεχνικής περιλαμβάνουν:

  • Πιο γρήγορη επιστροφή της λειτουργίας του γόνατος

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται να ανακτούν τη μυϊκή δύναμη και τον έλεγχο πιο γρήγορα από τους ασθενείς που έχουν

υποβληθεί σε παραδοσιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος.

  • Μικρότερη τομή

Οι παραδοσιακές τομές αντικατάστασης γόνατος έχουν συχνά μέγεθος 8″ και άνω. Οι ελάχιστα επεμβατικές τομές αρθροπλαστικής γόνατος που

προστατεύουν τον τετρακέφαλο έχουν μήκος περίπου 4″ για τους περισσότερους ασθενείς.

  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος.

Αυτό μπορεί να είναι συνάρτηση της μικρότερης τομής και του γεγονότος ότι η τομή παραμένει εκτός της σημαντικής ομάδας μυών/τενόντων.

  • Ίδια αξιόπιστα χειρουργικά εμφυτεύματα με την παραδοσιακή αντικατάσταση γόνατος.

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια εξέλιξη της χειρουργικής τεχνικής που επιτρέπει τη χρήση δοκιμασμένων στο χρόνο σχεδίων εμφυτευμάτων.

Ηλικιακά όρια που επιτρέπουν την συγκεκριμένη επέμβαση:

Για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επέμβασης παίζει σημαντικό ρόλο η βιολογική και όχι η χρονολογική ηλικία του ασθενούς, καθώς και τα πιθανώς συνυπάρχοντα άλλα προβλήματα υγείας και η σοβαρότητας. Είναι δυνατό ασθενείς ακόμα και άνω των 80 ετών -με τη σωστή προετοιμασία – να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής αλλά και των εμφυτευμάτων:

Η Ολική αρθροπλαστική δεν μπορεί να αναπληρώσει την φυσική άρθρωση και περιέχει τον κίνδυνο της φθοράς ή χαλάρωσης, κυρίως αν ο τρόπος ζωής του ασθενούς είναι έντονος.

Τι είναι τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται :

Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητές αρθρώσεις οι οποίες τοποθετούνται μέσω χειρουργικής αντικατάστασης μιας φυσικής άρθρωσης γόνατος, στο σημείο όπου συναντώνται το μηριαίο οστό και το οστό της κνήμης.
Tα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από κράματα μετάλλων (ατσάλι, τιτάνιο, κοβάλτιο) ή κεραμικά υλικά που ενσωματώνονται με το οστό με τη χρήση ακρυλικού τσιμέντου.

Επιμέλεια
Γεώργιος Μπεσίρης – Ορθοπεδικός,Διευθυντής Ορθοπεδικού