shutterstock 508978354

Ημικρανία και ύπνος

Βοηθάει ο ύπνος την ημικρανία;

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ο ύπνος βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους εάν έχουν μια κρίση ημικρανίας. Ακόμη και ο ύπνος μόνο για μία ή δύο ώρες μπορεί να είναι ευεργετικός. Ο ύπνος φαίνεται επίσης να είναι ιδιαίτερα καλός στο να βοηθά τα παιδιά να αναρρώσουν από μια κρίση ημικρανίας. Αν πάθεις μια κρίση και μπορείς να ξαπλώσεις και να ξεκουραστείς, ο υπνάκος μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Με πιάνει ημικρανία όταν κοιμάμαι πολύ ή πολύ λίγο, γιατί συμβαίνει αυτό;

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αν κοιμούνται περισσότερο από το κανονικό, ξυπνούν με συμπτώματα ημικρανίας, ενώ άλλοι βρίσκουν ότι η στέρηση ύπνου προκαλεί την ημικρανία τους.

Μια κρίση ημικρανίας που προκαλείται από πολύ ή πολύ λίγο ύπνο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας τρόπος για το σώμα να αποκαταστήσει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Για παράδειγμα, αν έχετε κοιμηθεί πάρα πολύ, ο πόνος από την ημικρανία μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους ή εάν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, η αδιαθεσία με μια κρίση ημικρανίας μπορεί να σας αναγκάσει να ξαπλώσετε και να το χαλαρώσετε. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι η ημικρανία που σχετίζεται με τον ύπνο μπορεί να είναι ένας τρόπος για το σώμα σας να επανορθώσει την ισορροπία ύπνου/εγρήγορσης είτε κρατώντας σας ξύπνιους όταν είχατε πολύ ύπνο είτε αναγκάζοντάς σας να κοιμηθείτε όταν δεν έχετε ύπνο.

Γνωρίζουμε επίσης ότι στον εγκέφαλο των ατόμων με ημικρανία δεν αρέσει η αλλαγή της ρουτίνας.

Έτσι, εάν συνήθως ξυπνάτε στις 7 π.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και μετά κοιμάστε ξαφνικά μέχρι τις 10 το πρωί του Σαββάτου, αυτή η αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να προκαλέσει κρίση. Όπως και το να κοιμάσαι πέντε ώρες μετά από αργά το βράδυ, όταν έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι οκτώ ώρες τις περισσότερες νύχτες.

Οι αλλαγές ύπνου μπορεί επίσης να αλλάξουν ακούσια τη διατροφική σας ρουτίνα – εάν το σώμα σας έχει συνηθίσει το πρωινό και ένα φλιτζάνι καφέ στις 8 π.μ. κάθε μέρα και δεν έχετε φάει ή πιει τίποτα μέχρι τις 10:30 επειδή έχετε κοιμηθεί, μια πτώση των επιπέδων σακχάρου θα προκαλέσει έντονη επιθυμία για φαγητό ή καφεΐνη και πιθανά να οδηγήσει σε κρίση ημικρανίας.

Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε την τάση να παθαίνετε κρίσεις ημικρανίας μετά από αλλαγές στο συνηθισμένο μοτίβο ύπνου, το να προσπαθείτε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να βάζετε ξυπνητήρι την ίδια ώρα κάθε μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει. Το να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε πρωινό μόλις ξυπνήσετε μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια πρωινή κρίση ημικρανίας. Η τήρηση ενός ημερολογίου ημικρανίας θα πρέπει να βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να καταλάβετε εάν ο ύπνος αποτελεί έναυσμα ημικρανίας για εσάς.

Δεν μπορώ να κοιμηθώ όταν έχω κρίση ημικρανίας, τι μπορώ να κάνω;

Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να αποκοιμηθείς όταν παθαίνεις κρίσεις ημικρανίας, ιδιαίτερα αν ο πόνος είναι πολύ έντονος, νιώθεις ότι μπορεί να είσαι άρρωστος ή αντιμετωπίζεις άλλα έντονα συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχει μαγική λύση που να ταιριάζει σε όλους για να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν.

• Η λήψη παυσίπονων φαρμάκων για την ημικρανία, όπως οι τριπτάνες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων , αν και οι τριπτάνες λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται αμέσως στην αρχή μιας κρίσης. Εάν ταξιδεύετε και δεν έχετε φάρμακα, μιλήστε με το Νευρολόγο σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

• Αποφύγετε διεγερτικά όπως η ζάχαρη και η καφεΐνη, καθώς αυτά μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους.

• Προσπαθήστε να εξαλείψετε τα φώτα και τους ήχους από το δωμάτιό σας αν μπορείτε και αποφύγετε να κοιτάτε οθόνες.

• Χρησιμοποιήστε ζεστές ή κρύες συσκευασίες, όπως παγοκύστες ή μπουκάλια ζεστού νερού, καθώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

• Δοκιμάστε να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης ή βαθιάς αναπνοής.

Εάν ξυπνάτε τακτικά με αδιαθεσία κεφαλαλγίας, αξίζει να μιλήσετε με το Νευρολόγο σας ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνετε και να συνταγογραφήσει τις απαραίτητες θεραπείες.

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους τη νύχτα, μπορεί να μην είναι απαραίτητα ημικρανία. Μερικοί άνθρωποι έχουν έναν τύπο πονοκεφάλου που ονομάζεται υπνικός πονοκέφαλος, ο οποίος συμβαίνει

όταν κοιμάστε και σας κάνει να ξυπνάτε. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν κάθε βράδυ. Είναι σπάνιο και πιο συχνό σε άτομα άνω των 60 ετών. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε υπνικό πονοκέφαλο, μιλήστε με το Νευρολόγοσας για την καλλίτερη αντιμετώπισή του.

Μπορεί η υπνική άπνοια να προκαλέσει ημικρανία;

Η υπνική άπνοια είναι όταν η αναπνοή σας σταματά και ξεκινά ξανά ενώ κοιμάστε.

Έρευνα σχετικά με το κατά πόσον οι δύο καταστάσεις συνδέονται, διαπίστωσε ότι η υπνική άπνοια και η κακή ποιότητα ύπνου φαίνεται να είναι πιο συχνές σε άτομα με χρόνια ημικρανία από ότι σε άτομα με επεισοδιακή ημικρανία, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση. Περαιτέρω έρευνα θα μας πει περισσότερα.

Εάν έχετε υπνική άπνοια και αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους, ιδιαίτερα το πρωί, μπορεί να αντιμετωπίζετε πονοκέφαλο υπνικής άπνοιας. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου κεφαλαλγίας διαφέρουν από την ημικρανία – ο πόνος τείνει να είναι και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, ο πονοκέφαλος έχει μια πιεστική ποιότητα και δεν συνοδεύεται από ναυτία ή ευαισθησία στο φως ή τον ήχο. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορούν να επιλυθούν εντός τεσσάρων ωρών και μπορεί να εμφανιστούν συχνά, συμβαίνουν πολλές ημέρες κάθε μήνα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε πονοκεφάλους υπνικής άπνοιας ή ημικρανία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το Νευρολόγο σας.

Οι πονοκέφαλοι υπνικής άπνοιας τείνουν να βελτιώνονται με τη θεραπεία της ίδιας της άπνοιας ύπνου.

Επιμέλεια

Σταυρούλα Μάτση – Νευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολόγος